torsdag den 14. marts 2013

Velkommen til inspirationskursus for skolebibliotekarer - udvikling af vejlederkompetencer i et web 2.0 læringsmiljø.

I projektarbejdet har elever ofte svært ved at få styr på den viden, de erhverver ved faglig læsning og siden vil formidle og kommunikere i forbindelse med fremlæggelser. Meget viden er, ifølge den amerikanske skolebiblioteksprofessor Ross Todd, blot transporteret og ikke bearbejdet.

Udfordringer er at finde værktøjer, der fremmer transformation og ikke transport, når disse samtidig skal tage afsæt i elevernes kompetencer og udfordre deres læring. Programmer og arbejdsmetoder, der kommer fra elevernes egen mediekultur, kan kobles med lærere og vejlederes indsigt i faglig læsning og  projektarbejdsformen gennem arbejdet med visuelle digitale værktøjer. Ved at arbejde med blandt andet elektronisk Mindmap, YouTube, Bambusser og Blogger bringes nye analyse - og formidlingsmåder i spil.

I den forbindelse er Stig Hjarvards begreb medialisering som drejer sig om kultur, medier og læring i undervisningsverdenen interessant. Når eleverne bringer de uformelle læringskompetencer ind i skolen udfordres såvel skolens lærings- og læremiddelkultur som læringscenterteamets vejledning af kolleger. Spørgsmålet er hvordan vi forholder os til denne udfordring.

Disse tanker blev i Svendborg til udviklingsprojektet ”Ord til Billede” under ”Styrelsen for Bibliotek og Medier”. Projektet har fokus på at udforske og anvende udvalgte visuelle værktøjer til at styrke elevers informationssøgning, analyse, produktion og formidling samt kommunikation og videndeling. Erfaringerne fra to års udviklingsarbejde vil indgå i kursusforløbet.

På kurset får vi besøg af Kirsten Andersen der ejer virksomheden Mnemosyne Kurser og Forlag. Kirsten har udgivet flere bøger bl.a. Visuel MindMapping, Bedre mødekultur, Planlæg bedre – og få mere tid og har medvirket ved udviklingsprojekt Ord til billede i Svendborg Kommune. Aftenens oplæg tager afsæt i brug af Visuel Mindmaping i forbindelse med faglig læsning.


På kurset vil vi blandt andet have fokus på 

  • hvorledes udvalgte digitale værktøjer kan understøttet og udfordre pædagogisk praksis.
  • hvorledes digitale medier kan medvirke til nye måder at dele viden på.
  • hvorledes medialisering kan medvirke til udvikling af et nyt syn på brugen af ressourcer i skolen.
  • hvordan nye roller og relationer mellem elev og lærer og mellem lærer og lærer fører til udvikling af læringscentrets syn på og arbejde med kollegavejledning.
Instruktør:
Merete Skjødt Jørgensen, skolebibliotekskoordinator og skolebibliotekar, Svendborg Kommune og projektleder på udviklingsprojekt "Ord til billede"

Gæstelærer: Kirsten Andersen, Mnemosyne Kurser og Forlag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar